202770
Książka
W koszyku
KUCHENKA MIKROFALOWA SZYBKO I SMACZNIE Z pewnością często zastanawiacie się Państwo co to są mikrofale, jak ogrzewają żywność, a także myślicie o wykorzystaniu kuchenki mikrofalowej - nie tylko do podgrzewania gotowych produktów lub przygotowanych wcześniej potraw. W prezentowanej książce znajdziecie Państwo przystępnie opisaną budowę kuchenki oraz wiele przepisów kulinarnych. Kuchenkę mikrofalową można używać do przyrządzania potraw znanych oraz mniej znanych, całkiem prostych i bardziej złożonych, a także takich, o które warto wzbogacić nasz codzienny jadłospis. Kuchnia mikrofalowa, nazywana w naszym kraju zdrobniale kuchenką, stanowi znakomite uzupełnienie dobrze wyposażonej kuchni domowej. Na naszym rynku jest ona dostępna powszechnie stosunkowo od niedawna, ale już wzbudziła olbrzymie zainteresowanie u osób pragnących szybko i wygodnie przygotowywać posiłki. Kuchenka mikrofalowa zyskała wielką popularność w świecie dzięki swoim niezaprzeczalnym zaletom, którymi są między innymi: • szybkie rozmrażanie i podgrzewanie wcześniej sporządzonych potraw; • szybkie przyrządzanie posiłków z udziałem mięsa, owoców i warzyw przy zachowaniu ich większych walorów smakowych i odżywczych; • niekonwencjonalne ogrzewanie, dające możliwość skracania czasu przy przygotowywaniu posiłków w porównaniu z tradycyjnymi metodami ogrzewania; • możliwość spożywania posiłków podawanych w różnym czasie dla poszczególnych członków rodziny; • wygoda przy przygotowywaniu pojedynczych porcji posiłków przez osoby samotne; • oszczędność czasu na mycie naczyń - potrawy przyrządza się bez- pośrednio w naczyniach, w których serwuje się je na stół. Kuchence mikrofalowej nie można jednak przypisywać cudotwórczych właściwości. Poza niewątpliwymi zaletami istnieją też pewne niedoskonałości, które opisano w poszczególnych rozdziałach. Należy przede wszystkim pamiętać o tym, że nie zastąpi ona całkowicie pieca gazowego, elektrycznego lub coraz rzadziej stosowanego węglowego, ale stanowi tylko jego atrakcyjne i nowoczesne uzupełnienie. Nie można przygotowywać w niej świątecznego obiadu dla licznej rodziny w ciągu 20 minut. Kuchenka mikrofalowa stawia przed użytkownikiem nowe wymagania, których spełnienie umożliwia wykorzystanie jej zalet i ograniczenie niedogodności. Konieczne jest więc zapoznanie się z zasadami jej działania i cechami żywności stosowanej do ogrzewania mikrofalowego, dobór właściwych naczyń oraz zaznajomienie się z przepisami przygotowania ważniejszych rodzajów potraw. Zagadnienia te są przedmiotem znacznej części prezentowanej książki. Po zapoznaniu się z nimi będzie można łatwiej wykorzystać przepisy kulinarne zamieszczone w drugiej części opracowania. Przedstawiono w niej receptury potraw preferowanych w klasycznej kuchni polskiej oraz wykonanych ze składników ogólnie dostępnych w naszym kraju. Receptury większości potraw zamieszczone w obcojęzycznych instrukcjach i książkach kucharskich nie zawsze bowiem dadzą się przenieść bezpośrednio na polski stół.
Status dostępności:
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Starówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 646 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Indeks
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej